بیوبسی(نمونه برداری) با کمک سونوگرافی

بیوپسی یا همان تکه برداری یا نمونه برداری، یک آزمایش پزشکی است که معمولا توسط جراح یا متخصص رادیولوژی انجام می گیرد که در آن نمونه ای از سلول ها یا بافت های مشکوک برداشته می شود، و سپس نمونه برداشته شده به آزمایشگاه پاتولوژی جهت آنالیز فرستاده می شود. معمولا این روش برای بررسی و تشخیص بیماری های سرطانی یا التهابی انجام می گیرد. می توان گفت بصورت کلی بیوپسی سه نوع است که عبارتند از:

بیوپسی با سوزن: پس از بی حسی موضعی، نمونه کوچکی از بافت مشکوک را با سوزن ظریفی از بدن خارج می کند. نمونه برداری با سوزن یک روش برای بدست آوردن نمونه از سلول ها می باشد. شایع ترین روش های نمونه برداری با سوزن عبارتند از: روش آسپیراسیون که با سوزن ظریف انجام می گیرد. و روش بیوپسی سوزنی هسته ای که با سوزن Core برای نمونه برداری از بافت های عضلات و استخوان و … استفاده می شود.

 

بیوپسی باز: معمولا این روش با بیهوشی عمومی انجام می گیرد، اما ممکن است این روش با بی حسی موضعی نیز انجام بگیرد.  پس از بیهوشی، پوست بیمار را می شکافد و مقداری از بافت مشکوک را خارج می نماید. این عمل نیاز به بستری طولانی مدت ندارد. با استفاده از این روش اندازه، نوع و درجه و وضعیت سلول های تومور نیز مشخص می شود، زیرا که توده کاملا قابل رویت می باشد. در این روش کیفیت نمونه بهتر و احتمال درست بودن بررسی آسیب شناسی در آن بیشتر می باشد. بهتر است بیمار ۶ ساعت ناشتا باشد و در صورتی که داروهای مخصوصی مصرف می نماید حتما به پزشک خود اطلاع دهد. ممکن است بیمار پس از انجام عمل احساس درد و ناراحتی جزئی کند که بسیار طبیعی است.

بیوپسی یا نمونه برداری کلی: در این روش پزشک کل بافت را بر می دارد. بیوپسی کلی بیشتر در مورد تومور ها استفاده می شود. شایان ذکر است که این روش شبیه روش سابق است با این تفاوت که در این روش رادیولوژیست کل بافتی که به نظر او مشکوک است را خارج می نماید.